Examen doen
Wat moet je weten?
Om examen te kunnen doen, moet je een account aanmaken in de examenmanagement omgeving (EMO) van de NVI. Je kunt als medewerker van een NVI-kantoor een couponcode aanvragen om tegen lagere kosten de examenkosten af te rekenen in de online omgeving (zie hierna). Een niet NVI-medewerker moet zich ook in EMO aanmelden, maar je betaalt wel het volledig verschuldigde examentarief en rekent dit direct online af.
Waar en wanneer kun je examen doen?
Door de samenwerking met Examenadviesburo kun je op elk gewenst moment examen doen in één van de 25 toetslocaties in het hele land. Na aanmelding ontvang je een bevestiging van deelname. Bij die bevestiging zit ook de syllabus. Direct na het examen zie je de voorlopige uitslag op het scherm staan. In je account wordt na (maximaal) 48 uur de definitieve uitslag getoond. Je certificaat wordt binnen een maand daarna naar je thuisadres gestuurd. De NVI heeft hier geen bemoeiingen in.
Kosten
Het NVI Basisexamen kost € 160,- exclusief BTW. Daar zit de afwikkeling van de aanvraag, het examen zelf en een syllabus bij in. Je moet dit tijdens de aanmelding online betalen. Ben je een medewerker van een NVI-kantoor? Dan kun je 50% korting op het examengeld krijgen door met een couponcode te betalen. Een eventueel herexamen kost hetzelfde bedrag.
Hoe kun je couponcodes aankopen?
Alleen leden van de NVI kunnen een couponcode inkopen via het secretariaat van de NVI. Vul onderstaand formulier in, waarna een factuur wordt gestuurd voor het gevraagde aantal coupons. De codes kunnen per minimaal 5 stuks worden aangevraagd. Het secretariaat stuurt de couponcodes na ontvangst van de betaling, toe.
Syllabus en examenreglement
Na aanmelding ontvang je een oproepmail, waarin een link naar de laatste versie van de nieuwste syllabus staat. Via deze link kan de syllabus worden gedownload. Let op: de syllabus is dus geen bijlage bij de oproepmail. Je kunt de boeking na akkoord met de reglementen definitief maken. Bekijk ook het NVI-examenreglement hierover.
Wat als je niet bent geslaagd?
Als je niet bent geslaagd, dan kun je uiteraard opnieuw examen doen. De aanmelding hiervoor is precies hetzelfde als bij het eerste (of eerdere) examen. De kosten zijn ook hetzelfde. Op het aantal pogingen zit geen maximum. Tot nu toe is een mondeling examen niet mogelijk. Dit houdt verband met de hoge kosten voor een mondeling examen. Wel is er een voorleesexamen mogelijk als je onverhoopt problemen hebt met het verwerken/lezen van teksten. Vraag hierover informatie op bij Examenadviesburo of kijk in de laatste versie van de NVI Notitie Vakbekwaamheid die elk jaar aan je kantoor wordt gestuurd.
Inzagemogelijkheid
Wil je weten wat je fout hebt gedaan? Dan kun je je antwoorden inzien bij Examenadviesburo in Nieuwegein. Elke vrijdag tussen 14:30 en 16:30 kun je je examen bekijken. Je moet je wel even aanmelden. Via nvi@examenadviesburo.nl kun je het aanmeldingsformulier opvragen en ingevuld terugsturen.
Modules
NVI Basis module
De NVI Basis module is verplicht als je werkzaam bent bij een NVI-gecertificeerd incassobedrijf en contact hebt met schuldenaren of opdrachtgevers. Je wordt getoetst over de inhoud van de Wki, Bki, Rki, en ook over wet- en regelgeving die voor je vak belangrijk is.
Je krijgt ter voorbereiding op je examen een syllabus, die je na aanmelding ontvangt van Examenadviesburo. De nieuwste versie is per 1 mei 2025 beschikbaar. Het is aan te raden om een gedegen voorbereiding op het examen in te plannen, al dan niet in groepsverband. De NVI biedt zelf geen training of opleiding hiervoor aan.
NVI Problematische Schulden module (PS)
De verplichting om de NVI Module Problematische Schulden te behalen door medewerkers van NVI-gecertificeerde incassobedrijven die contact hebben met schuldenaren en/of opdrachtgevers is momenteel opgeschort.
Permanent Actueel Module (PA)
Per oktober 2023 is door de NVI de Permanent Actueel module gestart. Dit is een verplicht vervolg op de NVI Basis module. Nadat je die module met een voldoende uitslag hebt behaald, krijg je toegang tot de PA Module. In EMO kun je jouw vakbekwaamheid op twee momenten per jaar toetsen in een online omgeving.
Per 1 april en 1 oktober van elk jaar worden nieuwe toetsvragen beschikbaar gesteld, waarin (actuele) leerstof beschikbaar wordt gesteld die met vragen wordt getoetst. Voorstudie is niet nodig en er wordt geen syllabus verstrekt. Op deze manier kun je jouw vakbekwaamheid jaarlijks blijvend borgen. Momenteel draait de vierde cyclus van de PA-module (per 1 april 2025) die voor 1 oktober 2025 moet zijn behaald.
Kosten
De kosten voor het PA traject zijn € 80,- exclusief BTW voor niet NVI-medewerkers. Daar zijn de afwikkeling van de aanvraag, het online examen en twee herkansingen bij inbegrepen. Je moet het bedrag tijdens de aanmelding online betalen. Medewerkers van NVI-kantoren betalen een gereduceerd tarief, waarvoor zij via het NVI-secretariaat een couponcode kunnen aanvragen (zie hierboven).