Bezwaar en beroep
Wat als je niet bent geslaagd?
Indien je onverhoopt niet bent geslaagd voor een module kun je uiteraard hernieuwd examen doen. De aanmelding hiervoor geschiedt op dezelfde wijze als bij een regulier (eerste) examen. Je kunt de foutief beantwoorde vragen overigens ook inzien bij Examenadviesburo, kijk hier onder 'Inzage-mogelijkheid'.
Dit geldt niet voor de Permanent Actueel module: je krijgt na afronding van die toets meteen een herkansingsmogelijkheid. De online toetsing kan maximaal drie keer worden afgelegd. Is de online toets dan nog steeds niet met voldoende gevolg afgelegd, dan ben je verplicht om opnieuw examen in de NVI Basis module te doen. In de PA module is geen bezwaar of beroep mogelijk.
Hoe teken je bezwaar aan tegen de uitslag van een examen?
Als je het niet eens bent met de uitslag kun je bezwaar aantekenen. Je moet hiervoor een griffierecht betalen dat gelijk staat aan het tarief voor het examen. Een bezwaarschrift kan via je eigen account in EMO onder het ‘product’ bezwaarschrift worden aangevraagd. Via iDeal moet dan het griffierecht worden betaald. Er is een griffierecht verschuldigd, omdat bij bezwaar (evenals ook beroep) extra werk uitgevoerd moet worden door Examenadviesburo.
Het bezwaarschrift kan per e-mail of per post bij Examenadviesburo worden ingediend. Na ontvangst van een dergelijk document, controleren zij eerst of het griffierecht is betaald. Als dat het geval is, wordt het bezwaar verder in behandeling genomen. In het Examenreglement staat alle informatie over deze procedure.
Wanneer en hoe stel je beroep in?
Is de uitspraak op het bezwaar naar jouw mening niet juist, dan kun je beroep instellen dat wordt behandeld door de Stichting Examenkamer. Deze organisatie ziet toe op een juist verloop van alle examens.
Het tarief voor een beroepschrift bestaat uit twee componenten:
1) een griffierecht van € 300,- via iDeal aan EMO te betalen;
2) een bedrag van € 80,- bestemd voor de Examenkamer.
Dit totaalbedrag is hoger omdat er speciale inhoudsdeskundigen worden ingeschakeld die niet bij de Examenkamer zelf in dienst zijn.
Als het beroep gegrond wordt verklaard, krijg je het gehele bedrag terug. Wordt het beroep niet gegrond verklaard, dan ontvangt je niets. Het beroepschrift moet bij de Stichting Examenkamer worden ingediend. Via deze link is de procedure voor beroepschriften in te zien na download.