NVI ondertekent intentieverklaring 'Samen schuldregelingen redden'


Op 31 oktober jl. tekende minister Carola Schouten (SZW) samen met koepels van schuldeisers, individuele bedrijven en overheidsdiensten in Den Haag de Intentieverklaring 'Samen Schuldregelingen Redden'. Ook de NVI heeft deze intentieverklaring ondertekend. De inhoud van de intentieverklaring kunt u hier nalezen.

Waarom een intentieverklaring?

Mensen in of op weg naar een schuldregeling worden hard getroffen door de enorme prijsstijgingen voor energie en levensonderhoud. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de NVVK, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en grote schuldeisers hebben daarom een verklaring opgesteld met verwachtingen en intenties om schuldregelingen die er zijn, niet te laten vervallen.
In de huidige situatie eindigt de schuldenregeling wanneer een betrokkene zich niet aan de voorwaarden kan houden. Dat is het geval als er nieuwe schulden ontstaan door bijvoorbeeld de gestegen energieprijzen. Ook voor diegenen die onderweg zijn naar schuldhulp vormen de stijgende kosten een grote zorg. Aan hoge kosten voor energie en voedsel kun je als hulpvrager niets veranderen, maar die veroorzaken wel een gat in de maandelijkse begroting. Daardoor kan een schuldregeling moeilijker tot stand komen.

Brede groep ondertekenaars

De ondertekening door de minister werd voorafgegaan door een bijdrage van twee ervaringsdeskundigen van Onzichtbaar Den Haag. Bart en Dennis vertelden over leven met schulden en de voortdurende onzekerheid die dat met zich meebrengt, ook na afloop van een schuldregeling. De ondertekenaars, samen met ervaringsdeskundigen Bart en Dennis: