Hoe sociaal is een 'sociaal tarief'? De NVI geeft haar mening.
Op 18 april jl was er een thematafel, georganiseerd door het ministerie van J&V, waarin ondermeer ons standpunt werd gevraagd over een zogenaamd sociaal tarief voor gerechtsdeurwaarders. Even een kleine introductie:
"Eind 2021 werd door toenmalig minister voor rechtsbescherming Sander Dekker een verslagpaper naar deTweede Kamer gestuurd, waarin tien oplossingen voor probleemschulden zijn verwoord door organisaties uit het veld. Dit was de uitkomst op de aangenomen motie Beukering-Huijbrengts: ‘Inventariseer verbeteringen maatschappelijk verantwoorde incasso en gerechtsdeurwaardersactiviteiten’. Eén onderwerp uit deze tien oplossingen is het ‘sociaal tarief voor gerechtsdeurwaarders’ vanuit een oplossing voor hun ministerieplicht.
De insteek van het tarief lag destijds in het informeren, faciliteren en doorverwijzen indien ter plaatse zou blijken dat er geen of zeer weinig verhaalsmogelijkheden zijn. (Ambts)handelingen die niet kunnen worden doorgezet of afgerond leveren de gerechtsdeurwaarder niets op en voor een doorverwijzing naar schuldhulpverlening is nu de bedoeling dat dit met een ‘sociaal tarief’ bekostigd wordt. Maar hoe ‘sociaal’ is een dergelijk tarief? Aan de hand van de gestelde vragen schetst de NVI hoe tegen het fenomeen wordt aangekeken."
- Wat is het doel van het sociaal tarief?
- Voor wie (welke partijen in de keten) moet er een sociaal tarief komen?
- Voor welke handelingen moet er een sociaal tarief komen?
- Wat is de praktische uitwerking van het sociaal tarief?
- Welke risico's brengt een sociaal tarief mogelijk met zich mee?
- Wat zijn randvoorwaarden voor een sociaal tarief?
De NVI heeft deze vragen in een paper beantwoord en daarmee de mening over een sociaal tarief gegeven, dat u hierbij kunt lezen.