CJIB geeft ademruimte
Mensen met problematische schulden moet 'ademruimte' worden geboden bij het betalen van openstaande boetes. Dat wil minister Sander Dekker van Rechtsbescherming (VVD). Een zogenaamde noodstopprocedure moet voorkomen dat boetes onnodig vaak verhoogd worden voor mensen die wel willen, maar niet kunnen betalen. Een kleine stap in de goede richting, vindt Dick van Maanen van branchevereniging voor schuldhulpverleners NVVK.
De noodstop houdt in dat het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) boetes, die vanwege schulden niet betaald kunnen worden, maximaal vier maanden lang niet verhoogt. Onder de voorwaarde dat de persoon zich aanmeldt bij de gemeente voor schuldhulpverlening, kan de noodstop vervolgens met maximaal acht maanden worden verlengd. De noodstopprocedure, die op 1 april 2020 ingaat, geldt voor verkeersboetes en strafrechtelijke geldelijke sancties. Minister Dekker: ‘Wie de verkeersregels overtreedt en een boete krijgt, moet uiteraard op de blaren zitten. Maar mensen die wel willen betalen, maar vanwege problematische schulden niet kunnen, moeten we niet onnodig dieper in de problemen brengen.’
Minister Dekker geeft daarmee invulling aan een motie die Kamerleden René Peters (CDA) en Rens Raemakers (D66) vorig jaar indienden. Daarin brengen ze in herinnering dat de Nationale Ombudsman vaststelde dat aanmaningskosten nergens zo hoog zijn als bij verkeersboetes. Die kunnen namelijk oplopen tot 300 procent van het oorspronkelijk boetebedrag. Bovendien werkt verhoging niet: in minder dan twee op de tien gevallen leidt een tweede verhoging van de verkeersboetes alsnog tot betaling.
Het gehele artikel lezen kan hier.
Bron: binnenlandsbestuur.nl