Wederom incassobureau beboet

(update) De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft op 26 april jl opnieuw een boete uitgedeeld vanwege onterechte incassopraktijken. Nu aan het bedrijf achter DeReisPlanner dat consumenten rekeningen liet betalen na een onduidelijk aanbod voor het huren van een vakantievilla. Eerder waarschuwde ook ConsuWijzer al voor het bedrijf en adviseerde zij al om rekening van DeReisPlanner niet te betalen. 

ACM: 'DeReisPlanner belde consumenten met een onduidelijk aanbod voor het huren van een vakantievilla. Consumenten ontvingen vervolgens een rekening zonder dat er een overeenkomst was gesloten. Dit mag niet. De overeenkomst is pas geldig als de consument schriftelijk heeft ingestemd met een duidelijk aanbod.
De ACM legt het bedrijf achter DeReisPlanner, NOPN B.V. (nu groothandel Imperial Food B.V. genaamd), een boete op van 360.000 euro. Deze boete is verhoogd omdat het bedrijf niet heeft meegewerkt aan het onderzoek van de ACM. Degene die leiding gaf aan de overtreding krijgt een persoonlijke boete van 40.000 euro. Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid ACM: “Een bedrijf mag klanten beslist niet onder druk zetten om onterechte rekeningen te betalen. Hier treden wij krachtig tegen op. Daarom beboeten wij zowel het bedrijf als de leidinggevende."

Ook Consuwijzer maakt melding van de ondeugdelijke praktijken van DeReisPlanner, lees hier het volledige bericht

Ook via Nu.nl is er aandacht aan het fenomeen malafide incassobureaus besteed en zijn meerdere namen van dergelijke organisaties genoemd: lees hier het bericht na.

UPDATE (30 april 2019)

Eerder waarschuwde de ACM ook al voor een netwerk van incassobureaus dat met een vergelijkbare aanpak consumenten benadert. De ACM ziet dat Lootsma & Partners, Deurwaarder Smits & Co en Inter Payment Service onderdeel zijn van ditzelfde netwerk van incassobureaus dat onder wisselende namen betaling van onterechte vorderingen afdwingt. Deze drie incassobureaus staan niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, terwijl dit wel verplicht is voor bedrijven die actief zijn in Nederland. Verder benadrukt de ACM dat Deurwaarder Smits & Co geen officiële deurwaarder is. Daarnaast kloppen de gegevens op de websites van deze incassobureaus niet.

Lootsma & Partners en Inter Payment Service vragen consumenten geld over te maken naar rekeningnummers in het buitenland, op naam van onder andere British Trans Asia. Incassobureau Deurwaarder Smits & Co int rekeningen voor Trip Abroad, All Great Dealz, Euroloterij, Ecodienst, Shoppendoejezo, Veiligwinkelen.nl, Hotelcheque, Fly Away, Shop and Fly en Buy to Fly.
Lees hier het gehele bericht van de ACM.

Bronnen: ACM.nl - Consuwijzer.nl - nu.nl