ACM waarschuwt voor incassobureaus

(Update) Op 18 maart 2019 heeft de ACM wederom een nieuwsbericht uitgevaardigd over een incassobureau, te weten Hendriks Incasso. 

Hendriks Incasso past zijn werkwijze aan. Dit heeft het bedrijf toegezegd na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het bedrijf zal voortaan bij het incasseren zorgvuldig omgaan met consumenten. De ACM ontving meldingen van consumenten over de werkwijze van Hendriks Incasso. Het incassobureau drong op een agressieve manier bij consumenten aan op betaling door zeer korte betaaltermijnen te stellen. Ook gaf het een onjuiste voorstelling van de gevolgen als een consument niet betaalt, zoals gerechtelijke kosten voor rekening van de consument. Op verzoek van de ACM heeft Hendriks Incasso zijn werkwijze en de eigen gedragscode per direct aangepast. Dat betekent onder meer dat het bedrijf een redelijke termijn van vijf werkdagen stelt voor het betalen van de rekening en dat het geen agressieve communicatie gebruikt om consumenten onder druk te zetten.

Lees hier het gehele bericht na.

Op 12 maart 2019 waarschuwde ACM wederom voor drie incassobureaus die betaling afdwingen voor onterechte rekeningen, te weten:
Incasso CC, Jacobs Bemiddeling en Herms Incasso

Advies: betaal niet
Uit de meldingen blijkt dat consumenten telefonisch zijn benaderd voor een aanbod voor een vakantie of een voucher voor een reis. Aan de telefoon komt geen overeenkomst tot stand, bijvoorbeeld omdat de consument heeft gezegd alleen informatie te willen ontvangen en dus niet heeft ingestemd met het aanbod. Ook gebeurt het dat de consument wordt benaderd door een incassobureau terwijl hij zelfs nooit contact heeft gehad met een aanbieder. De bewering van het incassobureau over de openstaande rekening is daarmee onterecht.

In het geval van Herms Incasso en Jacobs Bemiddeling belt het incassobureau vaak pas maanden of jaren na het vermeende eerste contact. Omdat er vermoedelijk geen geldige overeenkomst tot stand is gekomen, is het advies van de ACM aan de consumenten om de rekeningen niet te betalen, ook niet als het incassobureau dreigt met deurwaarders of andere strafmaatregelen. 

Incasso CC benadert consumenten op agressieve wijze en zet ze onder druk om te betalen voor rekeningen van Boekvoordelig.com of Booking L.T.
Jacobs Bemiddeling int rekeningen voor Shop & Fly en All Great Dealz. 
Herms Incasso int voor Trip Abroad, All Great Dealz, Euroloterij, Ecodienst, Shoppendoejezo, Weekendjegenieten en Debestekorting.

Lees hier het gehele bericht na

 

Op 12 februari jl. waarschuwde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de agressieve werkwijze van een aantal incassobureaus, te weten:
Activa Finance / Activa Collectum, AMK Company, Be Clean, Co Jansen, Debt Pay en Unic Parts.

Waarom is dat?
Uit meldingen bij de ACM blijkt dat deze incassobureaus consumenten onder druk zetten om onterechte rekeningen te betalen. De ACM heeft vastgesteld dat de personen achter deze incassobureaus hun agressieve praktijken onder steeds wisselende bedrijfsnamen voortzetten. Daarom kiest de ACM ervoor om consumenten actief te waarschuwen voor al deze bedrijven. Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “We willen dat incassobureaus met dit gedrag stoppen. Door nu te waarschuwen willen we voorkomen dat nog meer consumenten de dupe worden van deze kwalijke praktijken.”

Nadere informatie over labels
De zes incassobureaus waar de ACM in dit bericht voor waarschuwt incasseren onterechte rekeningen voor in elk geval de volgende bedrijven: All Great Dealz, Beste Korting, Beyond Beauty, BigMundo, Buy2fly, Center Wellness, Consumenten Collective, Daily Offer, Degroteprijzenpot, Euro Loterij, Euro Lotto, Euromillions, Happy Numbers, Kick Off Holland, OnlineLuck, Piccolo, Premium Card, Premium Kiosk, Pronea, Shop & Fly, Shoppendoejezo, Trip Abroad, Voordeelinkoop, en Voordelig winkelen. De ACM heeft eerder ook meldingen ontvangen over de volgende incassobureaus die betrokken waren bij de incasso voor bovenstaande namen: Akret, Aktar Incasso, Business Collect, Direct Solutions, Mediation Agency, Pay Care, Prevent Interland, Provision Support en The Research.

Lees hier het gehele bericht na.