Radar ontmaskert schimmig werkende incassobureaus

Door het consumentenprogramma Radar wordt regelmatig aandacht besteed aan de werkwijze van incassobureaus. Van tijd tot tijd worden we opgeschrikt door de stuitende wijze waarop sommige incassobureaus menen te moeten handelen. In de uitzending van 8 mei jl. werden activiteiten van een incassobureau getoond dat het wel heel bont maakte. Heeft u het programma gemist en wilt u het terugkijken? Kijk dan hier het volledige fragment terug (vanaf 18 minuten).

Voortdurende bron van zorg

De NVI maakt zich grote zorgen over incassogedragingen die tegen alle regels van fatsoen én wettelijke regels (zoals het onjuist hanteren van termijnen of dreigen met maatregelen waarvan bij voorbaat vaststaat dat die niet zullen worden genomen) indruisen. Het tast de goede naam van incasso-organisaties die het vak wél op een juiste wijze uitoefenen, zoals in de uitzending genoemd door dr. Nadja Jungmann, ernstig aan. Zolang wettelijke kaders die voor alle incassobureaus gelden ontbreken, blijft dit een voortdurende zorg voor de NVI.


NVI-leden werken volgens regels Incasso Keurmerk

We hechten er aan om te onderstrepen dat onze aangesloten leden incassoactiviteiten uitvoeren zoals ze bedoeld zijn: op een professionele en transparante wijze en met respect en fatsoen. Onze leden acteren conform de voorwaarden en gedragingen zoals in het Incasso Keurmerk genoemd en voorgeschreven, waarop men ook wordt geaudit. De NVI zal er dan ook alles aan blijven doen om ongeoorloofde incassopraktijken tegen te gaan. Voor zover dat nog niet helder is: de incassobureaus die in de uitzending van Radar zijn genoemd zijn géén lid van de NVI.