Overheid: neem verantwoordelijkheid

Tijdens een radio-interview met BNR op 17 oktober reageerde Jan Franssen, voorzitter van de NVI, op de recente berichtgeving over incassobedrijven die vorderingen opkopen in onder andere de Volkskrant en Nieuwsuur. Hij benadrukt dat incassobureaus die schulden wettelijk mogen opkopen. 'Op het moment dat de schuldeiser de volledige schuld verkoopt, dan heeft het incassobureau ook het wettelijke recht om die schuld te innen. Dat moet op een goede, eerlijke en zuivere manier gebeuren.' De NVI-leden houden zich aan een gedetailleerde gedragscode waarin de algemene normen zijn vastgelegd voor een maatschappelijk verantwoorde incassoprocedure.

Voldoen aan voorwaarden

Franssen geeft aan dat de NVI er alles aan doet om aan de voorwaarden van de AFM, de ACM en de Ombudsman te voldoen. 'We hebben onze interne regels en vereisten in overeenstemming gebracht met wat de AFM en de ACM van ons hebben gevraagd. We zijn met de Ombudsman in gesprek geweest met de vraag of onze klachtenafhandeling in orde is. We hebben iedereen gesproken over hoe we onze branche als branchevereniging zo goed mogelijk kunnen organiseren.'

Overheid grootste veroorzaker

Franssen vervolgt: ‘Ik ben het onderhand ook wel een beetje beu dat er voortdurend naar onze branche wordt gebasht. Terwijl wij diegenen zijn die voor onze branche alles zo goed mogelijk proberen te regelen.' Ook benadrukt Franssen dat de overheid de grootste veroorzaker van schulden is en dat zij haar verantwoordelijkheid moet nemen. Klik hier om het radio-interview te beluisteren.

De NVI pleit al sedert het begin van haar bestaan voor goede incassowetgeving. De contouren zoals geschetst in het regeerakkoord bieden daarvoor een goede houvast en de NVI biedt haar kennis en kunde aan om ervoor te zorgen dat er goede incassowetgeving (waaronder het door het nieuwe kabinet voorgestelde incassoregister) tot stand komt.

Bron: bnr.nl/nieuws