PvdA wil wettelijk keurmerk incassobureaus

Voor incassobureaus moet een wettelijk keurmerk komen dat naleving van de regels moet waarborgen. Daarvoor pleit PvdA-Kamerlid Tunahan Kuzu. Volgens hem gaan de bureaus vaak niet fatsoenlijk om met de mensen waarbij geld moet worden geïnd.

Uitgeknepen

"Mensen met schulden worden door deze bureaus uitgeknepen en krijgen geen eerlijke behandeling", aldus de PvdA'er.
Hij stelt dat mensen met schulden vaak wel vragen om een betalingsregeling, maar dat dit maar al te vaak wordt geweigerd. Incassobureaus kunnen hiervoor nu niet worden aangepakt.

Malafide

"Malafide bureaus proberen zo snel mogelijk geld te verdienen en hanteren daarom onredelijke betalingstermijnen. Ook laat de communicatie vaak te wensen over."

Hij hoopt dat dit uit de wereld geholpen kan worden met een keurmerk dat de bureaus regels oplegt waar zij zich aan dienen te houden.

Op dit moment bestaat er in de incassobranche wel een keurmerk met gedragscodes, maar die is voor zelfstandige bureaus vrijwillig. Kuzu vindt dat te vrijblijvend en wil daarom het keurmerk verplichten

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over armoedebeleid met staatssecretarissen Fred Teeven (Justitie) en Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).

Door: NUzakelijk