Fenca congres Warschau

Van 18 t/m 20 september vond in Warschau het jaarlijkse Fenca congres plaats. In deze bijzondere plaats is de aandacht voor de geschiedenis nog dagelijks voelbaar. Het congreshotel Sofitel bevond zich op loopafstand van Stare Miasto, de oude stad, die aan de hand van tekeningen en kaarten minitieus in oude stijl is opgebouwd. Namens de NVI namen voorzitter Connie Maathuis en bestuurslid Carel Alberts deel.

Members meeting
De woensdagmiddag startte voor de leden met een bijeenkomst waarin oa werd teruggeblikt op de sessie die eerder die ochtend plaatsvond met de juridische commissie (LAC). Ook werd vooruitgeblikt op de ALV van vrijdag.

Congresdag
Op donderdag vond het congres plaats, waar veel aandacht was voor de vele thema's die via Brussel op de markt afkomen, zoals daar zijn: CRR3, CRDV, AI Act, AMLR, AMLA, AMLD en de Late Payment Legislation. Upcoming zijn de Open Finance Package an de Mortgage Credit Directive. We zullen onze leden separaat over de nodige zaken informeren. Keynote speaker was Bernd Rummel, lid van de European Banking Authority die het werk van de EBA rondom de NPL Directive belichtte. In een paneldiscussie werd ingegaan op de effecten en uitwerkingen van de NPL Directive. In ons land is die nog niet geimplementeerd in nationale wetgeving, daar is nog het wachten op. Over het belang van de branche kunnen we met de cijfers die werden gegeven, kort zijn: dat belang is groot. Over 2023 is in 21 landen met ruim 84.000 medewerkers gewerkt aan ruim 357 miljoen dossiers met een totale waarde van dik 790 miljard euro. De totale cijfers in de markt zijn vele malen groter. Niet alle Fenca-leden hebben hun cijfers (kunnen) geven, soms vanwege marktsituaties, soms door andere omstandigheden. Maar niet in elk land zijn alle incassodienstverleners aangesloten bij de federaties. Zo zijn in Nederland alleen de cijfers van de NVI-leden meegewogen.
In de avond vond een gezamenlijk diner plaats in het Royal Castle dat zich in de oude stad bevindt, een mooie locatie waar het voormalig bestuurslid Piotr Badowski tot erelid werd benoemd door het Fenca-bestuur vanwege zijn vele (vrijwillige!) werkzaamheden in de afgelopen twaalf jaar.

Algemene ledenvergadering
Op vrijdagochtend vond de ALV plaats en werden drie nieuwe leden van Fenca verwelkomt: Finland, Bosnië en Herzegovina en Griekenland. Tijdens de bijeenkomst die slechts een uur duurde werd een aangekondigde statutenwijziging doorgesproken, de begroting voor 2025 doorgenomen en vond de herbenoeming van het Italiaanse bestuurslid Michela de Marchi plaats. Na een slotfoto en gezamenlijke lunch werd het geheel afgesloten en vlogen de aanwezigen weer terug naar hun thuisbasis. 

Deelnemers
Niet alleen Europese leden van Fenca komen op het congres af, ook de nodige spelers in de markt vanuit de rest van wereld worden aangetrokken om inzichten en ervaringen te delen. Ook is er ruimte voor de nieuwste zakelijke trends en marktontwikkelingen, waarbij bots en AI natuurlijk de nodige aandacht kregen.

 

img-7088

img-7088

img-7103

img-7103

img-7051

img-7051

img-7025

img-7025

img-7104

img-7104

img-7065

img-7065

img-7079

img-7079

img-7073

img-7073

img-7029

img-7029