Noodloketten ondernemers en ZZP'ers

De eerste loketten voor ondernemers, waaronder zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) die in de financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis, gaan maandag open. En ook al is de regeling nog niet geheel goedgekeurd, in een aantal grote steden kunnen zij al snel terecht voor hulp.

Veel gemeenten zijn bezig met het opzetten van een noodloket voor ondernemers. In grote gemeenten zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en de Drechtsteden zouden ze vandaag al open moeten gaan. Kleinere gemeenten zullen waarschijnlijk later in de week volgen, aldus Peter Heijkoop van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in de Volkskrant.

Gemeenten als Horst aan de Maas, Leudal, Venlo en Venray hebben inmiddels een speciaal ondernemersloket geopend. De gemeente Haarlem heeft vanaf vandaag op werkdagen van 10 tot 12 uur een telefonisch spreekuur voor zzp’ers. Daarnaast kunnen ondernemers hun vragen mailen of bellen. Een expertteam van de afdeling Economie zit klaar om de vragen te beantwoorden. 

Bijstand voor ZZP’ers

Het kabinet kondigde de afgelopen week een pakket maatregelen aan ter waarde van zeker 250 miljoen euro om de economie te ondersteunen, nu deze hard wordt geraakt door de coronacrisis. Onderdeel van de plannen is een versimpelde bijstand voor ZZP'ers.

Volgens de VNG kunnen gemeenten ervoor kiezen om een voorschot te geven. Via een versimpelde toets komen ZZP’ers in aanmerking voor bijstand. Daarbij vervalt onder meer de partnerinkomenstoets en de levensvatbaarheidstoets. Aanvragers worden vanaf komende week al volgens de herziene richtlijnen getoetst.

Torzo

De tijdelijke regeling (Torzo) geldt vooralsnog tot 1 juni 2020. Deze regeling voor zelfstandige ondernemers met financiële problemen wordt uitgevoerd door gemeenten. Via deze link treft u meer informatie aan van de VNG over deze regeling.


Bron: gemeente.nu